Geschiedenis Avenhorn
Avenhorn heette van oorsprong anders, in 1396 komt de plaatsnaam voor als Lutticdrecht. De huidige plaatsnaam komt een eeuw later pas voor het eerst voor, in 1494 werd het geschreven als Avenhoorn.
Lees meer...Avenhorn heette van oorsprong anders, in 1396 komt de plaatsnaam voor als Lutticdrecht. De huidige plaatsnaam komt een eeuw later pas voor het eerst voor, in 1494 werd het geschreven als Avenhoorn.
Lees meer...De oudste vermelding dateert van ca. 1312 als "den Gore".
De plaatsnaam De Goorn is meervoudsvorm voor de benaming goor, wat modder- of slijkland betekent. Bij De Goorn verwijst de naam naar drassig modderland dat vol sloten was gelegen.
Het dorp heette vroeger Groot Oosthuizen. De plaatsnaam was een verduidelijking van dat het een grotere plaats was dan Klein-Oosthuizen, wat thans Oosthuizen wordt genoemd.
Lees meer...De dijkplaats komt in 1395 voor als Oudendijc. Door de eeuwen heen werd het ook gespeld als Ouden-Dyck (1639) en Oudendyck (1745). De oorspronkelijke uitspraak is echter Altdìk en de latere ouwe(n)dìk.
Lees meer...De plaats ontstond als bewoning bij een bos. Over de betekenis van de plaatsnaam zijn verschillende uitleggen, dit komt mede omdat de oorspronkelijke naam en/of vertaalde betekenis waarschijnlijk nooit is opgeschreven.
Lees meer...De Historische Vereniging Hemony is een voortzetting van de Stichting Hemony, gesticht in 1973. De vereniging heeft als doelstelling: "Het cultureel erfgoed in haar werkgebied te bewaken en gegevens voor het nageslacht te bewaren".
Lees meer...Het Hoog dankt zijn naam ongetwijfeld aan de hoge ligging van deze weg ten opzichte van het West. Het is dan ook van oorsprong een dijk, namelijk een gedeelte van de Westfriese Omringdijk. De naam Het Hoog werd al voor 1600 gebruikt.
Lees meer...De trekschuit werd in de 17e eeuw een vervoermiddel bij uitnemendheid en nam géén mindere plaats in de toenmalige maatschappij, dan de spoorwegen nu doen. Van veel verkeer over de wegen was geen sprake omdat de kwaliteit van de wegen zeer slecht was en ook omdat men geen geschikte vervoermiddelen bezat. Het vervoer over water via trekvaart met een jaagpad ernaast was comfortabel, vooral omdat later een roef op de jaagschuiten aanwezig was en men binnen kon zitten tegen een hogere vergoeding.
Lees meer...